Vprašanje številka 1, ki ga dobivam v povezavi s financami in potovanjem je »kako si lahko privoščiš, da toliko potuješ?«. Odgovor se delno skriva v tem, da tudi obiski čudovitih lokacij in zanimivih predelov sveta spadajo v mojo službo blogerke, delno pa v tem, da so potovanja visoko na moji lestvici prioritet. Tako kar nekaj denarja (namesto za novo torbico ali pogosto pijačo v fensi lokalih) porabim za potovanja. Pa vendar, varno, premišljeno in načrtovano. Trenutno sem daleč od razburljive nove lokacije in pridno sedim v kavarni ter pišem objave (no, pa vsake toliko preverim kakšne so cene letalskih kart na drug konec sveta), zato pa danes s tabo delim finančne nasvete, ki ti morda pridejo prav pri načrtovanju tvojega naslednjega oddiha.

#1 išči poceni letalske karte

Verjami ali ne, 2 leti nazaj sem ujela akcijo in v Mehiko ter nazaj s kolegico letela za manj kot 240eur. Novembra se tja vračam s fantom, tokrat sicer ne tako zelo poceni, a vseeno – za letalski karti sva skupaj dala manj kot 700eur (340eur za povratno karto na osebo). V Bari (jug Italije) sem letela za 30eur iz Trsta, na Mikonos in nazaj za manj kot 100eur. Na lovu za cenovno ugodnimi letalskimi kartami sem praktično vedno. Na Facebooku spremljam strani kot so Po svetu, Poceni potovati, Poceni letalske karte… in tako ugodne karte bookiram kar se da hitro po objavljeni akciji. To v praksi pomeni, da moram imeti vedno na računu dovolj denarja in zadosten limit. Sledi nujno točka 3.

#2 potuj na robu sezone

V času najvišje sezone so običajno najdražje letalske karte, zagotovo pa so takrat najdražja prenočišča in tudi hrana, lokalni prevoz. Cene se dvignejo, ko je povpraševanja več (osnove ekonomije, bi lahko rekli). Običajno je glavna sezona v tropskih deželah suha sezona – torej čas, ko ni dežja. Čas, ko si želiš biti na suhem toplem pesku pod soncem tudi ti. Zame je vseeno idealen čas za potovanje rob sezone – tik pred glavno sezono ali tik po. Takrat običajno lahko ujameš povsem super vreme, manj je gneče, cene so pa nižje. Win-win.

#3 za bookiranje potovanja potrebuješ (primerno) bančno kartico, jaz jih imam pri Abanki

Sama sem že nekaj let uporabnica Abanke, od letos naprej uporabljam le to (študentski časi, ko je bilo vodenje računov brezplačno, so na žalost mimo, zato sem drug račun pri drugi banki letos zaprla). Imam njihovo zeleno BA Maestro, ki jo uporabljam pri vsakodnevnih nakupih. Na isti račun imam vezano debetno kartico Visa Electron, s katero vedno kupujem letalske karte (v praksi to pomeni: toliko denarja kot imam na računu, ga lahko tudi porabim). Njena največja prednost je, da si limit (do 3000eur) postaviš sam, kar ti omogoča, da precej prosto kupuješ letalske karte kadarkoli in kjerkoli (takrat, ko se pojavi dobra akcija, meni že utripa srce in jo vlečem ven, tudi če je to pred hišo od Janovih staršev, kot je bilo to pri mojem zadnjem nakupu, zaradi katerega se bom vrnila na rajsko obalo Tuluma novembra za precej dobro ceno). Ker imam redne prilive na račun, sem si naročila še Mastercard kartico, ki pa pride prav zato, ker omogoča odložitev plačila in lahko z njo bookiram tudi rent-a-car. Z Viso Electron ga namreč ne moreš vedno, saj po Evropi večina rent-a-car družb zahteva blokado določenega zneska na računu (ta je bil enkrat tudi 800eur). Ja, cela zmeda. Kartice so nuja in ena na žalost običajno ni dovolj.

#4 banka on-the-go je praktično nujna

Spletno banko danes enostavno potrebuješ. Predvsem, če si veliko na poti. Najbolj priročna je meni mobilna banka, do katere dostopam preko aplikacije na mojem Huawei P20 Pro. Pri Abanki je to Abamobi, do katere lahko dostopaš kadarkoli in kjerkoli (če le imaš dostop do interneta), pregledaš stanje na računu, promet, pa še plačaš kakšno položnico ali pa preveriš menjalni tečaj. Hiter in enostaven dostop ni le praktičen, ampak meni pomeni neko dodatno varnost.

#5 vklopi si SMS obveščanje

Nujno! Sporočila o transakcijah na tvojem računu pri Abanki lahko dobivaš preko storitve Abasms. Na tvoj telefon (telefonsko številko, če sem natančna) v trenutku, ko se zgodi priliv ali odliv, dobiš sms. Tako veš, če je bil nakup opravljen (v primeru kakšnih nerodnih momentov, ko prvič kartico v trgovini zavrne, pa je treba poskusiti še enkrat – no, tukaj potem ni dileme) in koliko je stvar stala. Deluje doma v in tujini – in ko smo že pri tujini, zanimiva prigoda se je zgodila prav 2 leti nazaj v Mehiki. S prijateljico sva nakupovali v trgovini z ličili MAC, začudeni sva bili nad cenami. Bolj kot sva preračunavali menjalni tečaj, manj nama je bilo jasno. »Je možno, da šminka (z davkom!) stane manj kot 12eur?« No, sem rekla, da poskusim (preden na blagajno prideva z 20+ produkti in naju zadane kap). Kupim prvo šminko, dobim nazaj SMS – potrjeno. V Mehiki se splača kupovati v MACu. No, vsaj 2 leti nazaj se je. Preverim tudi letos!

#6 zavarovanje sebe in zavarovanje kartice

O zavarovanju za tujino oziroma turističnemu zavarovanju kdaj drugič (ta objava je že tako predolga), moram pa na tej točki (glede na to, da je današnja objava precej finančno obarvana) omeniti še zavarovanje zlorabe kartice. Meni jo je lani predlagala bančnica, ko je beseda nanesla na moja potovanja. Za manj kot 10eur letno, si lahko na Abanki namreč zavaruješ kartico v primeru zlorabe zaradi izgube ali kraje – doma ali v tujini. Če ti na primer na La Rambli sredi Barcelone ukradejo denarnico, ti banka ne krije le stroškov za izdajo novih kartic, ampak tudi stroške zamenjave osebnih dokumentov in nove denarnice. Res majhen izdatek, ki ti lahko (v primeru nesrečnega dogodka) prihrani kar nekaj denarja. Prijatelj je to opcijo (na žalost) moral izkoristiti lani, ko so mu nepridipravi v Rimu ukradli denarnico iz žepa kavbojk. Verjetno je omemba, da moraš na denarnico paziti, še posebej na bančne kartice (in tiste 3 številke zadaj), nekaj, kar že čivkajo ptiči na drevesih, pa vseeno, da morda opomnim še enkrat. Včasih pride prav tudi tista strašno »ne fensi« denarnica, ki jo nosiš okoli vratu pod oblačili. Ker je varnost na prvem mestu.

#7 nikoli vsega na istem mestu

Sama vedno plačujem »s plastiko«, kartice pri meni predstavljajo večinski del finančnega poslovanja. Vseeno si vedno s seboj vzamem tudi nekaj gotovine in del te gotovine spravim v kakšen skriven žep torbe. Prav tako nikoli s partnerjem nimava denarnic na istem mestu, vsaj ne kartic – eno na primer pustiva v hotelu v sefu, ali pa imava vsak svojo pospravljeno pri sebi. Tako je denar nekoliko bolj razpršen in je manj možnosti, da bi na drugem koncu sveta ostala brez vsega v eni veliki debeli zagati. Za plačevanje pa sem pred kratkim aktivirala še Abadenarnico, tako da lahko sedaj kar s telefonom brezstično plačujem (plačilno kartico imam prijavljeno s svoji mobilni denarnici in tako kar s telefonom opravim nakup).

#8 nepridipravi so vedno na delu

Dejstvo je, da so nepridipravi vedno na delu, so pa določene lokacije bolj nevarne kot druge. Določeni predeli sveta, države ali mesta lahko veljajo za žariščne točke takšnega ali drugačnega kriminala. Zato grem sama na pot vedno informirana. Že drži, da je potrebno paziti povsod, a nekoliko bolj za torbico popazi na tistih predelih, ki so znani po tem, da hitro kaj zmanjka. Tu naj ti bo v pomoč Google, pa tudi kakšen blog zapis se včasih splača prebrati. (Ne)varnostni ni za podcenjevati.

Sicer pa ti želim kar se da brezskrbno potovanje!

Portopiccolo is a little village in the Gulf of Trieste, Sistiana bay to be exact. Located 100km from our capital Ljubljana, Slovenia, it is an ideal location for a day trip. Sometimes labelled as the “Little Monaco”, it offers different (private residences and 5*hotels) facilities in a marina village, which was still a quarry a few years back. Now there are luxurious sailing boats docked, multiple stores and boutiques, cafes and restaurants. And of course the beach! We decided to head to Portopiccolo early in the morning and take some photos at their Beach Club.

They say “dolce far niente”. This is how it’s done in Italy.

Regarding my look, white has always been one of my favourite colours and I’ve been wearing it non-stop this summer. It goes well with practically anything, especially with beige, dirty pink and brown. I added some colour to my all white look with a wooden handbag and brown Ecco sandals, which are comfortable and chic, really amazing quality (you can walk in them for hours!). They can be combined in multiple different ways, from a more simple, almost sporty-elegant to boho combinations. A simple duo-chromatic look, perfect for summer days, was my choice for discovering Portopiccolo.

outfit:
Ecco sandals
Mango skirt
Sfera knit
Cluse watch

View Post

Today’s outfit blog post is way different from my usual outfit posts – I’ve got company! And not just any company. I finally managed to convince Jan to join me and this is the final result. We managed to catch the last minutes before the storm and shoot neutral-matching outfits from Tom Tailor in a wheat field near my home town, Domžale. What do you think, should he join me more often?

outfits: Tom Tailor

View Post

Rovinj is definitely one of the most picturesque Croatian towns. Charming cobbled streets, colourful houses, cute boutiques, lovely bars and restaurants with Mediterranean cuisine and only a 2 hour drive away from our capital, Ljubljana, Slovenia. It is the town I keep coming back to and the town that already got a special place here on my blog last year. If you missed my blog post titled What to do in Rovinj, Croatia, make sure you check it out. I am sure this Istrian town will convince you to visit it at least for a day! Speaking of my last day trip to Rovinj, I enjoyed it so much. I had a stroll around the old city centre, enjoyed some spaghetti with seafood in a local restaurant, ice-cream (of course) and of course warm the Croatian sun.

outfit: Dorothy Perkins

View Post

White  is one of the best colour option for summer and definitely my favourite. Not only that you fit any background amazingly when taking photos, you for sure also stand out from the crowds (even though white isn’t one of the most vibrant colours out there). I’ve been on the hunt for a perfect pair of white jeans for ages. White jeans are one of those pieces that you really need to have in your closet in my opinion. They are perfect for summer nights and days when it’s not boiling hot outside. They can easily be matched with anything, but as you can tell, all white outfits are my fav. I shot this one in a small and charming Istrian town called Rovinj.

outfit:
Tom Tailor white jeans
Tom Tailor blouse
Pedro torbica
ZeroUV sončna očala
Ecco čevlji

View Post