Pa je končno tu – velika primerjava kar 12ih marela vozičkov! Moja mala ideja, da bi pripravila pregled in predstavitev več marela vozičkov in tako morda pri izbiri pomagala tudi komu od vas, je prerasla v malo večji projekt. Pri Babycentru so namreč mojo idejo pozdravili tako, da so zame odprli Babycentrovo poslovalnico v BTC-ju v nedeljo, mi posodili cel vozni park in še snemalca. Nastala je video predstavitev, kjer si lahko pogledate, kako z 12imi najpopularnejšimi marela vozički operiram jaz (in ne kakšna naučena profesionalka). Poglobljeno predstavitev najdete sicer na Babycentrovi spletni strani, pride pa vam morda v poštev tudi pregledna tabela, kamor smo se odločili dodati nekaj ključnih lastnosti. Tako boste lahko marela vozičke lažje primerjali med seboj in tako izbrali pravega za vašo družino glede na vaš seznam prioritet. Veselo vozičkanje!

prvi čevlji za dojenčka

Zdi se mi, da je bila še včeraj Rubi majhna niti 3kg štučka, danes pa že veselo dela prve korake po našem stanovanju. Kdaj je minilo teh 9 mesecev, res ne vem! Vem, vse mamice pravijo »Oh, pa še kako prehitro mine, uživaj vse dni svoje porodniške z dojenčkom.«, a si nisem mislila, da bo tako Rubi tako hitro zakorakala proti prvemu rojstnemu dnevu. Čeprav je vse gibalne mejnike osvajala res hitro, na nogice se je začela postavljati že okoli 6. meseca, si vseeno nisem mislila, da bo nekaj dni pred dopolnjenim 9im mesecem naredila svoje prve samostojne korake.

Prižgal se mi je alarm: treba bo po prve čevlje!

Dokler so bili njeni podvigi bolj kot ne omejeni na gibanje v notranjih prostorih, smo Rubi večino časa puščali boso, obuto v nogavičke z gumijastim podplatom (proti drsenju) ali pa v mehkih copatkih. Tako je še danes. Prvi samostojni koraki brez opore pa so naznanili, da je čas, da se odpravimo po nakupih, saj bo Rubi zdaj zdaj želela po dveh nogah raziskovati tudi zunanji svet (ki ga sedaj v večini pridno opazuje iz vozička). Odpravili smo se v Baby Center in med njihovo pestro ponudbo našli kar nekaj lepih modelov, ki so primerni za prve korake. Na koncu smo se odločili za dvoje – roza čevlje Froddo, ki so nekakšen hibrid med copatom in sandalom (so primerni tudi za zunaj, a ne za hladnejše in ne za mokro vreme) in vijolične res mehke superge Geox (ti bodo prišli v poštev tudi, če bo vreme slabše).

Če se vaš dojenček že postavlja na nogice, dela korake ob opori ali pa morda naredi že kakšnega samostojnega, ste verjetno v nizkem štartu, da se po čevlje za prve korake odpravite tudi vi. Ker se je vsaj meni poleg pojavljalo tudi nekaj dilem, sem za razjasnitev poprosila dekleta iz Centra gibalnega razvoja dojenčkov in otrok Pedosana, odgovorile so mi na nekaj vprašanj.

Kdaj je čas za nakup prvih čevljev?

Starši ponavadi začnejo razmišljati o nakupu copatov in čevljev, ko začne otrok vstajati in hoditi ob opori. Vendar pa je za dobro hojo in predvsem pravilen razvoj stopal najprimernejša bosa noga. V primeru, da je v stanovanju hladneje, malčku obujte mehkejše nogavice z nedrsečim podplatom. Ko otrok shodi, pa je pravi čas, da mu za ven kupimo primerne čevlje za prve korake.

Kakšne prve čevlje naj poiščejo starši za svoje dojenčke. Na kaj naj bodo pozorni?

Za prve korake je izredno pomembno, da čevlji, ki jih malčku obujete, niso rabljeni. Le ti so se zagotovo oblikovali po hoji njegovega predhodnika, s tem pa lahko otroku nehote vsilite napačen vzorec hoje. Čevlji za prve korake naj bodo mehki in brez stopalnih lokov. Priporočljivo je, da je čevelj v predelu pete stabilen, podplat pa upogibljiv v vseh smereh – še posebej v predelu prstov. V sprednjem delu naj bo tudi dovolj širok. Preozki čevlji lahko kasneje slabo vplivajo na razvoj stopala in povzročijo različne deformacije. Pozorni bodite tudi na to, da izberete pravo velikost. Priporočamo, da čevlje vedno kupujete skupaj z otrokom, mu stopalo pomaknete čisto naprej, prsti pa ob tem ne smejo biti pokrčeni. Prava velikost bo tista, pri kateri vam bo zadaj ostalo za prst prostora.

Kakšni naj bodo čevlji za prve korake v različnih letnih časih?

Starši tistih otrok, ki shodijo v spomladanskih mesecih, so v veliki prednosti. Vsekakor zagovarjamo, da je za zdrav in naravni razvoj stopala najbolj priporočljiva bosa hoja po različnih podlagah. Seveda pa je potrebno nogo zaščiti pred različnimi vplivi okolja, kot so vremenski dejavniki in druge nevarnosti, ki bi lahko privedle do poškodb stopala.

Spomladi in v poletnih mesecih naj bodo čevlji nizki (pod gležnjem) mehki, in z upogljivim podplatom. To bo namreč krepilo otrokovo stabilnost in ravnotežje. Zaradi zaščite pred mrazom pozimi posegamo po visoki obutvi, ki segajo čez gleženj. Iz vidika razvoja tak čevelj ni najboljši, a žal nam razmere v katerih živimo, drugih opcij ne dopuščajo. Še vedno pa naj bodo tudi zimski čevlji kar se da upogljivi in brez stopalnih lokov. V primeru odstopanj in potrebe po ortopedskih čevljih vas bo o tem ustrezno usmeril vaš pediater oz. fizioterapevt / ortoped.

Kot že omenjeno, v notranjih prostorih – če se le da – malčku v vseh letnih časih omogočite boso hojo oz. mu obujte zgolj mehke nogavice z nedrsečim podplatom.

prvi čevlji za prve korake

Kot vsako leto sem tudi letos v dilemi, kaj podariti za božič? Personalizirani čajčki bodo pri nas namesto voščilnic, prijateljicam bom podarila nekaj domačih piškotov, Rubi seveda dobi nekaj igrač, za družino pa sem seznam začela delati že v novembru, pa sem ga dokončala praktično danes, ko pišem to blog objavo. Ker je domačim včasih res težko izbrati popolno darilo, je moje vodilo praktičnost. Terno zadanem pa še, če najdem nekaj, kar bo uporabno za vso družino. Ko so me letos pri Big Bangu povabili, da postanem njihov DARILONOSEC, sem tako z veseljem rekla »ja« in združila prijetno s koristnim ter izbrala darila za moje najdražje (pa brez skrbi, pri nas že nekaj časa velja pravilo, da večja darila ne rabijo biti popolno presenečenje, tako da nekateri domači že vedo, kaj jih bo letos čakalo pod smrečico).

Moji predlogi za uporabna božična darila, ki jih bo vesela celotna družina:

Za sestro:

Brez dvoma je moja sestra pobrala vse glasbene gene v naši družini. Jaz sicer glasbo res rada poslušam, a sem brez posluha, njo pa glasba spremlja res že celo življenje. Tako bi bil bluetooth prenosni zvočnik House of Marley Get Together Mini idealno darilo zanjo. Ne samo da zvočnik poskrbi za vrhunski zvok, temveč ima tudi trajnostno noto – del prihodkov od prodaje znamka House of Marley namreč nameni projektu Marley, ki se zavzema za globalno pogozdovanje. Tako miselnost Boba Marleya živi dalje v obliki ljubezni do glasbe in našega planeta.

Za mami in očka:

In to ne kar kakršnikoli blender! Gre za poseben Beko blender TBV8104BX, ki ustvari vakuum in tako idealne pogoje za pripravo smoothiejev, hladnih juh in omak brez da bi le-ti oksidirali. Vitamini in hranljive snovi so ohranjeni kar se da dobro tudi do naslednjega dne. Za moja starša bi bil idealno darilo, saj sta v zadnjem času res na dobri poti k bolj zdravemu načinu prehranjevanja. Dobra naprava naredi pripravo zdravih jedi še toliko bolj mamljivo in ker seveda jemo tudi z očmi, kdo ne bi bil vesel blenderja, ki poskrbi, da smoothie grdo ne porjavi.

Zame:

Moj božiček je že prinesel epilator Braun Silk-Epil 9 Flex, ki ga že pridno uporabljam vse od novembra. Gre za epilator, ki ni nič kaj podoben epilatorju, ki sem ga uporabljala pred 10imi leti (tisti je bil živa katastrofa, saj je epilacija trajala povsem predolgo in je bila zelo boleča). Ta ima izjemen dizajn, gibljivo glavo, ki pomaga doseči tudi bolj težavne predele, posebno tehnologijo, ki poskrbi, da mu ne uide nobena dlačica, po vrhu pa se lahko uporablja tako na suhem kot tudi pod tušem (ob mokri uporabi je epilacija res neboleča). Dodaten plus: Braun nudi do konca leta vsem kupcem možnost, da v primeru, da niso zadovoljni z epilatorjem (ali brivnikom), da ga v roku 100ih dni vrnejo in se jim povrne kupnina. Sem prepričana, da se to sicer ne bo zgodilo, je pa en dodaten razlog, zakaj je vaš nakup lahko res brezskrben.

Za moža:

Tudi mož je predčasno svoje božično darilo že dobil (no, ena malenkost še pride kasneje, ampak naj ostane skrivnost, če morda bere moj blog) – brivnik Braun Series 6 in nad njim je navdušen iz več razlogov: ima gibljivo glavo, ki se dobro prilagaja koži, je nežen tudi do občutljive kože, a hkrati res natančen, uporablja ga lahko tudi pod tušem, poleg pride pa še posebna enota SmartCare, ki napolni, očisti in namaže brivnik s preprostim pritiskom na gumb.

Za tasta in taščo:

Če je mojim staršem težko podariti darilo za božič, je njima še težje. Tako sta Samsung Galaxy Fit zapestnici super odločitev – za taščo za tekaških podvigov, tastu za merjenje korakov na sprehodih z Rubi, sicer pa zapestnica tudi spremlja in analizira spanje ter seveda sporoča podatke o »dogajanju« na mobilnem telefonu.

To bi lahko rekla, da zaključuje seznam tistih najpomembnejših daril za moje najbližje. Seveda vas pri Big Bangu čaka nemalo takšnih ali drugačnih izdelkov, ki bodo razveselili vas ali vaše obdarjence. Jaz sem si naročila tudi novo SD kartico in čitalec, da bom lahko še naprej ustvarjala na tisoče fotografij naše Rubi ter jih razvila tudi za najbližje. Pssstttt – tudi te bodo eno od daril pod smrečico letos.

Cybex Priam

Tisti, ki me poznate, boste verjetno potrdili, da sem človek, ki rad analizira (na trenutke skoraj obsesivno). Analiziram prej, analiziram med, analiziram po. In to temeljito. Precej časa (in motivacije) za takšne ali drugačne analize sem imela v času nosečnosti. Izbira vozička se mi je zdela od celotne opreme za dojenčka ena najpomembnejših izbir. Občasne pripombe »ah, sej potem se pa ne bo želela vozit notri« so mi šle skozi eno uho notri in skozi drugo ven. In veste kaj, na Rubi uživa v vozičku! Do tretjega meseca je med vožnjo v vozičku spala ure in ure, sedaj pri dopolnjenih petih mesecih so njeni spanci skrajšani na približno 30 minut, a v vozičku še vedno uživa. Mislim, da tudi po zaslugi dobre izbire. V vožnji in uporabi pa uživava tudi midva z Janom, kar pa tudi ni zanemarljiv podatek. Skratka, z izbiro vozička ne bi mogla biti bolj zadovoljna in sedaj, ko sem ga tudi že dodobra stestirala, vam lahko glavne karakteristike oziroma prednosti na kratko predstavim tudi tu.

Naše želje in prioritete so zagotovo različne tudi pri izbiri vozička. Sama verjamem, da je danes na trgu nemalo res dobrih izbir, ponudba je danes v letu 2020 zares pestra. Širši nabor potencialnih kandidatov sem jaz najprej naredila doma z brskanjem po spletu, povprašala za mnenja prijateljice (nekaj vozičkov sem imela priložnost tudi že videti in nekatere celo za kratek čas voziti), nato pa s seznamom 5ih vozičkov odšla po trgovinah, kjer sva jih nato z Janom primerjala in enega za drugim črtala iz seznama. Najbolj naju je prepričal Cybex Priam, ki sva si ga dodobra ogledala v Babycentru. Zakaj, si lahko prebereš spodaj.

View Post

All set for the big day? Well, packing your hospital bag is definitely something you should do, about a month before your due date, just in case. While preparing my hospital maternity bag for labor and delivery I decided to also create this blog post, which might help you while organizing and packing your own.

What to pack in your hospital bag for labor and delivery?

Hospital maternity bag: I decided to go for my Cybex Priam changing bag, which I will be also using and carrying around with me in the lower basket of our Cybex Priam stroller. The bag was big enough to fit all the necessities for labor and delivery in it (note that I packed a separate bag for going-home outfits for me and our little one).

Documents (for giving birth in Slovenia):

 • insurance card
 • maternity/pregnancy medical journal with copies of important medical records
 • wallet with your ID card and some money (+ coins for vending machine or parking)
 • birth plan (or rather birth wishes written down, if you have some)

Toiletry bag with all the essentials:

 • travel size shower gel
 • travel size shampoo and conditioner
 • deodorant (no scent)
 • toothbrush, toothpaste and dental floss
 • facial wash
 • facial moisturizer
 • lipbalm
 • hair ties
 • travel size hair brush
 • nail file

What you need for your post-partum care:

Maternity pads: I heard recommendations for Vir 80 and to.to mama maternity pads, I decided to go for the latter, they are apparently better for you, if you get stiches. Most hospitals give you some, but usually the stock is not enough for the whole duration of your hospital stay.

Mesh net hospital panties: you usually get them in most Slovenian hospitals, but I still wanted to bring an additional pack. I will probably also use them when I come home.

Nursing bra: for my hospital stay I decided to bring soft and stretchy Carriwell Seamless GelWire nursing bra (I would suggest you check Carriwell’s offer in your local store, such as Baby Center, but overall you won’t miss with this one).

Nursing pads: I am planning to give Carriwell washable nursing pads a try later at home, but for the time period of my hospital stay I opted for to.to mama disposable nursing pads.

Nursing top + shorts: just in case I might be too hot in the hospital gown (mamas suggest to bring socks, if you are giving birth during colder months).

Support panties: Carriwell support panties are extra stretchy and comfortable with tummy and back support, I decided to bring them in my hospital and I will probably wear them for our trip back home from the hospital.

Nipple shields: by the recommendation of several moms and Baby Center staff, I selected Medela Contact nipple shields.

Nipple cream and compresses: lanolin is supposed to be helping soothe and moisturize nipples, the same goes for special nipple compresses, I bought both from the brand Multi-Mam.

Bephanten: the pink version of Bephanten is great for nourishing nipples and baby skin.

Ciciatridina spray and ointment: I also packed Cicatridina spray and ointment, as they help with healing wounds, abrasions or tears. I also read and heard many positive feedbacks of mothers while dealing with an episiotomy wound or skin tears after childbirth. Many moms say they are a must have later in child’s life, when your toddler starts to run around wild (well, it’s great for crazy cycling dads also, right Jan?). The code AJDA10 brings you free shipping and a 10% discount on dr. Gorkič webpage for both of the products (valid until 18th June 2020).

Breastfeeding tea Dr. Kottas BIO: I packed a few bags of herbal Dr. Kottas bio tea to help with acceleration of milk supply, supporting the digestive system and also generally contribute to better physical well-being. A larger supply is waiting for me at home, of course. At Flora Zelišča webpage you can also find the famous raspberry leaf tea, some baby teas, as well as this mix for breatsfeeding moms.

Additional things to bring:

Phone, charger and headphones: headphones are already packed, while I added a “phone + charger” sticky-note on the top of the bag, so I don’t forget to bring them.

Medicine and supplements: besides my medicine, I am packing vitamin C, magnesium and Novalac Prenatal capsules.

Slippers, slides or flip-flops: I decided to bring plastic slides, which I can also wear in the bathroom.

Water cup with a straw: or just straws – so you can also drink while lying down.

Snacks: for you or your partner also.

Pacifier: you will probably head a lot of mixed reviews, some say not to bring it (because it can cause nipple confusion, especially in the early days), some say do. I decided to bring Philips Avent Ultra Air just in case.

Ear plugs and sleep mask

For going-home from the hospital:

 • going-home outfit for mom: a comfy, lightweight dress
 • going-home outfit for baby: a white body with a cotton light-knit onesize, hat and slippers made by my mother-in-law
 • light muslin blanket
 • infant car seat: we decided to choose the Cybex Cloud Z i-size car seat, which is safe, flexible and comfortable for a newborn; it’s already installed in our car on an isofix car base and waiting for our first trip home!

View Post