Čevlji za prve korake naše Rubi

prvi čevlji za dojenčka

Zdi se mi, da je bila še včeraj Rubi majhna niti 3kg štučka, danes pa že veselo dela prve korake po našem stanovanju. Kdaj je minilo teh 9 mesecev, res ne vem! Vem, vse mamice pravijo »Oh, pa še kako prehitro mine, uživaj vse dni svoje porodniške z dojenčkom.«, a si nisem mislila, da bo tako Rubi tako hitro zakorakala proti prvemu rojstnemu dnevu. Čeprav je vse gibalne mejnike osvajala res hitro, na nogice se je začela postavljati že okoli 6. meseca, si vseeno nisem mislila, da bo nekaj dni pred dopolnjenim 9im mesecem naredila svoje prve samostojne korake.

Prižgal se mi je alarm: treba bo po prve čevlje!

Dokler so bili njeni podvigi bolj kot ne omejeni na gibanje v notranjih prostorih, smo Rubi večino časa puščali boso, obuto v nogavičke z gumijastim podplatom (proti drsenju) ali pa v mehkih copatkih. Tako je še danes. Prvi samostojni koraki brez opore pa so naznanili, da je čas, da se odpravimo po nakupih, saj bo Rubi zdaj zdaj želela po dveh nogah raziskovati tudi zunanji svet (ki ga sedaj v večini pridno opazuje iz vozička). Odpravili smo se v Baby Center in med njihovo pestro ponudbo našli kar nekaj lepih modelov, ki so primerni za prve korake. Na koncu smo se odločili za dvoje – roza čevlje Froddo, ki so nekakšen hibrid med copatom in sandalom (so primerni tudi za zunaj, a ne za hladnejše in ne za mokro vreme) in vijolične res mehke superge Geox (ti bodo prišli v poštev tudi, če bo vreme slabše).

Če se vaš dojenček že postavlja na nogice, dela korake ob opori ali pa morda naredi že kakšnega samostojnega, ste verjetno v nizkem štartu, da se po čevlje za prve korake odpravite tudi vi. Ker se je vsaj meni poleg pojavljalo tudi nekaj dilem, sem za razjasnitev poprosila dekleta iz Centra gibalnega razvoja dojenčkov in otrok Pedosana, odgovorile so mi na nekaj vprašanj.

Kdaj je čas za nakup prvih čevljev?

Starši ponavadi začnejo razmišljati o nakupu copatov in čevljev, ko začne otrok vstajati in hoditi ob opori. Vendar pa je za dobro hojo in predvsem pravilen razvoj stopal najprimernejša bosa noga. V primeru, da je v stanovanju hladneje, malčku obujte mehkejše nogavice z nedrsečim podplatom. Ko otrok shodi, pa je pravi čas, da mu za ven kupimo primerne čevlje za prve korake.

Kakšne prve čevlje naj poiščejo starši za svoje dojenčke. Na kaj naj bodo pozorni?

Za prve korake je izredno pomembno, da čevlji, ki jih malčku obujete, niso rabljeni. Le ti so se zagotovo oblikovali po hoji njegovega predhodnika, s tem pa lahko otroku nehote vsilite napačen vzorec hoje. Čevlji za prve korake naj bodo mehki in brez stopalnih lokov. Priporočljivo je, da je čevelj v predelu pete stabilen, podplat pa upogibljiv v vseh smereh – še posebej v predelu prstov. V sprednjem delu naj bo tudi dovolj širok. Preozki čevlji lahko kasneje slabo vplivajo na razvoj stopala in povzročijo različne deformacije. Pozorni bodite tudi na to, da izberete pravo velikost. Priporočamo, da čevlje vedno kupujete skupaj z otrokom, mu stopalo pomaknete čisto naprej, prsti pa ob tem ne smejo biti pokrčeni. Prava velikost bo tista, pri kateri vam bo zadaj ostalo za prst prostora.

Kakšni naj bodo čevlji za prve korake v različnih letnih časih?

Starši tistih otrok, ki shodijo v spomladanskih mesecih, so v veliki prednosti. Vsekakor zagovarjamo, da je za zdrav in naravni razvoj stopala najbolj priporočljiva bosa hoja po različnih podlagah. Seveda pa je potrebno nogo zaščiti pred različnimi vplivi okolja, kot so vremenski dejavniki in druge nevarnosti, ki bi lahko privedle do poškodb stopala.

Spomladi in v poletnih mesecih naj bodo čevlji nizki (pod gležnjem) mehki, in z upogljivim podplatom. To bo namreč krepilo otrokovo stabilnost in ravnotežje. Zaradi zaščite pred mrazom pozimi posegamo po visoki obutvi, ki segajo čez gleženj. Iz vidika razvoja tak čevelj ni najboljši, a žal nam razmere v katerih živimo, drugih opcij ne dopuščajo. Še vedno pa naj bodo tudi zimski čevlji kar se da upogljivi in brez stopalnih lokov. V primeru odstopanj in potrebe po ortopedskih čevljih vas bo o tem ustrezno usmeril vaš pediater oz. fizioterapevt / ortoped.

Kot že omenjeno, v notranjih prostorih – če se le da – malčku v vseh letnih časih omogočite boso hojo oz. mu obujte zgolj mehke nogavice z nedrsečim podplatom.

prvi čevlji za prve korake

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.