Financial advice for your next trip

Vprašanje številka 1, ki ga dobivam v povezavi s financami in potovanjem je »kako si lahko privoščiš, da toliko potuješ?«. Odgovor se delno skriva v tem, da tudi obiski čudovitih lokacij in zanimivih predelov sveta spadajo v mojo službo blogerke, delno pa v tem, da so potovanja visoko na moji lestvici prioritet. Tako kar nekaj denarja (namesto za novo torbico ali pogosto pijačo v fensi lokalih) porabim za potovanja. Pa vendar, varno, premišljeno in načrtovano. Trenutno sem daleč od razburljive nove lokacije in pridno sedim v kavarni ter pišem objave (no, pa vsake toliko preverim kakšne so cene letalskih kart na drug konec sveta), zato pa danes s tabo delim finančne nasvete, ki ti morda pridejo prav pri načrtovanju tvojega naslednjega oddiha.

#1 išči poceni letalske karte

Verjami ali ne, 2 leti nazaj sem ujela akcijo in v Mehiko ter nazaj s kolegico letela za manj kot 240eur. Novembra se tja vračam s fantom, tokrat sicer ne tako zelo poceni, a vseeno – za letalski karti sva skupaj dala manj kot 700eur (340eur za povratno karto na osebo). V Bari (jug Italije) sem letela za 30eur iz Trsta, na Mikonos in nazaj za manj kot 100eur. Na lovu za cenovno ugodnimi letalskimi kartami sem praktično vedno. Na Facebooku spremljam strani kot so Po svetu, Poceni potovati, Poceni letalske karte… in tako ugodne karte bookiram kar se da hitro po objavljeni akciji. To v praksi pomeni, da moram imeti vedno na računu dovolj denarja in zadosten limit. Sledi nujno točka 3.

#2 potuj na robu sezone

V času najvišje sezone so običajno najdražje letalske karte, zagotovo pa so takrat najdražja prenočišča in tudi hrana, lokalni prevoz. Cene se dvignejo, ko je povpraševanja več (osnove ekonomije, bi lahko rekli). Običajno je glavna sezona v tropskih deželah suha sezona – torej čas, ko ni dežja. Čas, ko si želiš biti na suhem toplem pesku pod soncem tudi ti. Zame je vseeno idealen čas za potovanje rob sezone – tik pred glavno sezono ali tik po. Takrat običajno lahko ujameš povsem super vreme, manj je gneče, cene so pa nižje. Win-win.

#3 za bookiranje potovanja potrebuješ (primerno) bančno kartico, jaz jih imam pri Abanki

Sama sem že nekaj let uporabnica Abanke, od letos naprej uporabljam le to (študentski časi, ko je bilo vodenje računov brezplačno, so na žalost mimo, zato sem drug račun pri drugi banki letos zaprla). Imam njihovo zeleno BA Maestro, ki jo uporabljam pri vsakodnevnih nakupih. Na isti račun imam vezano debetno kartico Visa Electron, s katero vedno kupujem letalske karte (v praksi to pomeni: toliko denarja kot imam na računu, ga lahko tudi porabim). Njena največja prednost je, da si limit (do 3000eur) postaviš sam, kar ti omogoča, da precej prosto kupuješ letalske karte kadarkoli in kjerkoli (takrat, ko se pojavi dobra akcija, meni že utripa srce in jo vlečem ven, tudi če je to pred hišo od Janovih staršev, kot je bilo to pri mojem zadnjem nakupu, zaradi katerega se bom vrnila na rajsko obalo Tuluma novembra za precej dobro ceno). Ker imam redne prilive na račun, sem si naročila še Mastercard kartico, ki pa pride prav zato, ker omogoča odložitev plačila in lahko z njo bookiram tudi rent-a-car. Z Viso Electron ga namreč ne moreš vedno, saj po Evropi večina rent-a-car družb zahteva blokado določenega zneska na računu (ta je bil enkrat tudi 800eur). Ja, cela zmeda. Kartice so nuja in ena na žalost običajno ni dovolj.

#4 banka on-the-go je praktično nujna

Spletno banko danes enostavno potrebuješ. Predvsem, če si veliko na poti. Najbolj priročna je meni mobilna banka, do katere dostopam preko aplikacije na mojem Huawei P20 Pro. Pri Abanki je to Abamobi, do katere lahko dostopaš kadarkoli in kjerkoli (če le imaš dostop do interneta), pregledaš stanje na računu, promet, pa še plačaš kakšno položnico ali pa preveriš menjalni tečaj. Hiter in enostaven dostop ni le praktičen, ampak meni pomeni neko dodatno varnost.

#5 vklopi si SMS obveščanje

Nujno! Sporočila o transakcijah na tvojem računu pri Abanki lahko dobivaš preko storitve Abasms. Na tvoj telefon (telefonsko številko, če sem natančna) v trenutku, ko se zgodi priliv ali odliv, dobiš sms. Tako veš, če je bil nakup opravljen (v primeru kakšnih nerodnih momentov, ko prvič kartico v trgovini zavrne, pa je treba poskusiti še enkrat – no, tukaj potem ni dileme) in koliko je stvar stala. Deluje doma v in tujini – in ko smo že pri tujini, zanimiva prigoda se je zgodila prav 2 leti nazaj v Mehiki. S prijateljico sva nakupovali v trgovini z ličili MAC, začudeni sva bili nad cenami. Bolj kot sva preračunavali menjalni tečaj, manj nama je bilo jasno. »Je možno, da šminka (z davkom!) stane manj kot 12eur?« No, sem rekla, da poskusim (preden na blagajno prideva z 20+ produkti in naju zadane kap). Kupim prvo šminko, dobim nazaj SMS – potrjeno. V Mehiki se splača kupovati v MACu. No, vsaj 2 leti nazaj se je. Preverim tudi letos!

#6 zavarovanje sebe in zavarovanje kartice

O zavarovanju za tujino oziroma turističnemu zavarovanju kdaj drugič (ta objava je že tako predolga), moram pa na tej točki (glede na to, da je današnja objava precej finančno obarvana) omeniti še zavarovanje zlorabe kartice. Meni jo je lani predlagala bančnica, ko je beseda nanesla na moja potovanja. Za manj kot 10eur letno, si lahko na Abanki namreč zavaruješ kartico v primeru zlorabe zaradi izgube ali kraje – doma ali v tujini. Če ti na primer na La Rambli sredi Barcelone ukradejo denarnico, ti banka ne krije le stroškov za izdajo novih kartic, ampak tudi stroške zamenjave osebnih dokumentov in nove denarnice. Res majhen izdatek, ki ti lahko (v primeru nesrečnega dogodka) prihrani kar nekaj denarja. Prijatelj je to opcijo (na žalost) moral izkoristiti lani, ko so mu nepridipravi v Rimu ukradli denarnico iz žepa kavbojk. Verjetno je omemba, da moraš na denarnico paziti, še posebej na bančne kartice (in tiste 3 številke zadaj), nekaj, kar že čivkajo ptiči na drevesih, pa vseeno, da morda opomnim še enkrat. Včasih pride prav tudi tista strašno »ne fensi« denarnica, ki jo nosiš okoli vratu pod oblačili. Ker je varnost na prvem mestu.

#7 nikoli vsega na istem mestu

Sama vedno plačujem »s plastiko«, kartice pri meni predstavljajo večinski del finančnega poslovanja. Vseeno si vedno s seboj vzamem tudi nekaj gotovine in del te gotovine spravim v kakšen skriven žep torbe. Prav tako nikoli s partnerjem nimava denarnic na istem mestu, vsaj ne kartic – eno na primer pustiva v hotelu v sefu, ali pa imava vsak svojo pospravljeno pri sebi. Tako je denar nekoliko bolj razpršen in je manj možnosti, da bi na drugem koncu sveta ostala brez vsega v eni veliki debeli zagati. Za plačevanje pa sem pred kratkim aktivirala še Abadenarnico, tako da lahko sedaj kar s telefonom brezstično plačujem (plačilno kartico imam prijavljeno s svoji mobilni denarnici in tako kar s telefonom opravim nakup).

#8 nepridipravi so vedno na delu

Dejstvo je, da so nepridipravi vedno na delu, so pa določene lokacije bolj nevarne kot druge. Določeni predeli sveta, države ali mesta lahko veljajo za žariščne točke takšnega ali drugačnega kriminala. Zato grem sama na pot vedno informirana. Že drži, da je potrebno paziti povsod, a nekoliko bolj za torbico popazi na tistih predelih, ki so znani po tem, da hitro kaj zmanjka. Tu naj ti bo v pomoč Google, pa tudi kakšen blog zapis se včasih splača prebrati. (Ne)varnostni ni za podcenjevati.

Sicer pa ti želim kar se da brezskrbno potovanje!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.