Praznični december in kako nakupovati z mBills

Vstopili smo v najbolj pravljični mesec v letu. V mesec, ki velja za čas veselja, praznovanj, druženj, obdarovanja in seveda tudi čas zapravljanja. Hočete ali nočete, decembra (ali celo že prej, trgovci nas na praznično vzdušje pripravljajo že vse od novembra) denarci letijo, za to in ono malenkost. Za velika darila, majhne pozornosti, dobro hrano in pijačo, takšna ali drugačna doživetja. Zagotovo drži, da vsi nimajo te sreče, da bi lahko hladilnik in praznično mizo bogato obložili ter pod smrečico zavili darila, ki izpolnjujejo želje njihovih najdražjih, zato je prav, da se v tem času spomnimo tudi nanje. Morda s evrom ali dvema, morda kot »božiček za en dan«. Načinov je kar nekaj, prepričana sem, da bo vsak našel kakšnega, ki mu bo pisan na kožo in bo drugemu otoplil srce, če že ne more doma.

December je čas, ko trošimo, zapravljamo, ko je denarnica (kljub božičnici) malo bolj prazna.

Denarci praktično letijo, občasno (priznam, tudi sama sem tega kriva) skoraj nenadzorovano. Je mesec, ko sama, brez dvoma, zapravim največ (ali celo preveč). Delno zato, ker si to lahko privoščim, delno zato, ker me mesec obdarovanj in vsa praznična mrzlica resnično »potegneta«. Darila smo si ljudje izmenjevali ob tem času že od nekdaj, danes ni nič drugače – razlika je le ta, da je kvantiteta danes bistveno višja. Zakaj, bodo znali odgovoriti strokovnjaki, zagotovo pa ima to opraviti s samo dostopnostjo različnih stvari. Danes je naročiti knjigo iz Anglije vprašanje nekaj minut, do nas pride tako hitro, da se vprašaš, kaj dela slovenska pošta s paketom, ki potuje iz 100km oddaljenega Maribora v Ljubljano. Splet nam je omogočil dostop ne le do informacij, temveč tudi do izdelkov, o katerih so lahko naši starši še nekaj desetletij nazaj lahko samo sanjali. Malo sem z zapisom zabredla, a vseeno…

Če sem včasih iskala in kupovala darila, »samo da nekaj podarim«, danes iščem stvari, ki so uporabne, ki si jih obdarjenec resnično želi ali potrebuje, darila, ki imajo osebno noto, če je le to mogoče.

Tako je Jan dobil svoje božično darilo že v Mehiki – dvoje nove kopalke, saj je že tri leta hodil po toplih krajih na dopustu v istih (kazale so že znake resne in redne uporabe). Njegovo darilo zagotovo zato ne bo presenečenje, ker je bil zraven, ko sem »povlekla« mBillsov debetni Mastercard v trgovini, se pa potrudim, da mu »za božička« pripravim še kakšno malenkost. Mnogo raje kot za materialne stvari zapravljam za doživetja, morda kakšno letalsko karto ali vikend samo za naju. Podobnemu vodilu bom sledila tudi letos pri obdarovanju družine in prijateljev, predvsem pa jim poskusila nameniti svoj čas in pozornost. Tistim, ki si le-to resnično zaslužijo.

Če se tudi vi poigravate z idejo, da bi kot praznično darilo nekomu podarili letalsko karto, boste verjetno za nakup potrebovali kartico, ki omogoča spletna plačila. Vsaj običajno je nakup preko spleta cenejši kot nakup preko agencij. Ena najenostavnejših, najhitrejših in najcenejših rešitev je naročilo debetne kartice Mastercard preko mBills. mBills namreč svojim uporabnikom omogoča, da si brezplačno naročijo debetno Mastercard kartico, ki pride prav pri nakupih v fizičnih trgovinah ter tudi pri nakupih na spletu. Naročilo in uporaba sta brezplačna in enostavna. Najprej »iz trgovine« prenesete aplikacijo mBills, se registrirate, opravite osebno identifikacijo, naročite kartico mBills Mastercard (moji mami so pomagali pri tem kar na Petrolu, jaz pa sem na primer vse storila sama), ki vas nato počaka v domačem nabiralniku čez nekaj dni.

Kaj, kdaj in kako boste obdarili svoje najdražje, je vaša odločitev. Vam pa pri nadzorovanju zapravljanja in lažjemu nakupovanju ne le v fizičnih trgovinah, temveč tudi preko spleta, lahko pomagajo naslednji nasveti. Uporabni so v tem decembrskemu času ali tudi kasneje, skupno pa jim je, da zanje poskrbi mBills – aplikacija, s katero vaš telefon postane vaša denarnica.

Naj začnem na začetku: kaj sploh je mBills? mBills je pravzaprav mobilna denarnica, ki uporabnikom omogoča plačevanje z mobilnim telefonom na hiter, varen in enostaven način. Ena največjih prednosti je, da je uporaba povsem brezplačna (torej brez mesečnih ali letnih stroškov vodenja računa, naročnine…), brezplačno je nakazovanje denarja drugim osebam na telefonsko številko, polnjenje mBills (to lahko storite iz svojega bančnega računa ali direktno na Petrolu), plačila blagajniških računov, spletna plačila, plačila v trgovinah… Tudi »klasične« račune oziroma položnice (npr. za elektriko ali telefon) z mBills plačujete brez provizije. Več o sami uporabi si preberite na njihovi spletni strani, jaz pa se bom danes osredotočila na uporabne nasvete, zaradi katerih mislim, da je mBills super izbira.

Prednost imeti denarnico, ki je pravzaprav vaš telefon, je, da imate prav vedno vpogled v stanje – meni se zdi to izredno pomembno, saj sem tako pomirjena in imam vse pod nadzorom. Vse, kar se dogaja na vašem računu (od zapravljanja do prilivov) vidite praktično takoj – potrebujete le internetno povezavo. Pregled trošenja vam bo čez mesec december še posebej pomagal, da imate vsaj kakor toliko pod nadzorom praznično potrošniško mrzlico. Meni je tak vpogled precej pomemben, ko sem na potovanju. Še posebej takrat, ko pride do situacije, ko v zakotni ulici sredi Mehike že drugič povlečeš kartico, ker že dvakrat »ni šla skozi«. V aplikaciji mBills takoj vidiš, če se je res zataknilo.

Enako velja tudi pri spletnih nakupih. Tam smo ljudje še večkrat skeptični, splet je namreč poln prevar, na katere moramo biti pozorni, a naj nas ne prestrašijo toliko, da bi zaradi strahu pred spletnim plačilom v bližnji fizični trgovini stvar preplačali ali se ji celo odpovedali (lep primer so na primer tuje knjige – v naših knjigarnah so lahko res drage, ponudba pa je slaba. Sama rada preverim spletno stran Book Depository, ki je prava zakladnica knjig, ravno v času Black Friday popustov sem si naročila eno za zelo dobro ceno, pri nas pa se je sploh ne najde!). Pred vsakim nakupom preko spleta, kamor vpisujete podatke s svoje kartice, preverite, ali ima spletna stran v naslovu črke »https« ali »http«. »https« označuje varno povezavo, podatke o kartici vpisujte le na takšnih spletnih straneh. Prav zato se pred nakupom pozanimajte in morda za mnenje o spletni strani vprašajte »strica Googla« – če najdete podatke o nezadovoljnih uporabnikih, poiščite izdelek raje kje drugje.

Prednost debetnega Mastercarda pri mBills je tudi ta, da ne gre za kreditno kartico – porabite lahko le toliko kot imate naloženo na računu. Posledično je tudi varnost večja. Dodatno varnost plačevanja z mBills Mastercard vam omogoča tudi postavljanje limitov za plačila – in to kar na telefonu. Limiti za plačevanje z mBills Mastercard kartico so sicer precej visoki (za razliko od mesečnih limitov, postavljenih s strani banke za kreditni Mastercard). To pride še posebej prav, če želite kupiti nekaj dražjega oziroma zapraviti več (na primer kupiti letalske karte za 4-člansko družino). Na mesec lahko na prodajnih mestih tako zapravite do 10.000 €, na dan pa do 5.000 €; na spletu pa do 5.000 € na mesec. Seveda lahko plačila na spletu, prodajnih mestih ter izven EU tudi začasno onemogočite. Na telefonu lahko v aplikaciji mBills v hipu blokirate kartico.

S telefonom (oziroma aplikacijo mBills, ki si jo, mimogrede, brezplačno naložite na telefon) lahko tudi kar direktno plačujete na številnih mestih po celi Sloveniji. Na primer na Petrolu samo pokažete črtno kodo, tam jo skenirajo, plačilo potrdite in že imate račun na telefonu. Ali pa v kavarni, kamor ste povabili prijateljico na klepet in čvek (čas je danes posebno darilo), slikate mBills QR kodo in praktično v sekundi je račun plačan. Gre za precej nov, inovativen način plačevanja, za katerim stoji slovenska ekipa in se meni zdi še toliko bolj zanimiv tudi zaradi tega.

Pri zapravljanju (tudi oziroma še posebej decembrskemu) naj bosta na prvem mestu pamet in varnost. Želim vam čim manj brezglavih nakupov, čudovitih daril za vaše najdražje in vas same – pa naj bodo v obliki letalske karte, dobre knjige, dišeče kozmetike, sladkih dobrot, ročno izdelanih voščilnic ali le časa za čaj s prijatelji.
Objava je nastala v sodelovanju z znamko mBills.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.