Cybex Priam baby stroller

Cybex Priam

Tisti, ki me poznate, boste verjetno potrdili, da sem človek, ki rad analizira (na trenutke skoraj obsesivno). Analiziram prej, analiziram med, analiziram po. In to temeljito. Precej časa (in motivacije) za takšne ali drugačne analize sem imela v času nosečnosti. Izbira vozička se mi je zdela od celotne opreme za dojenčka ena najpomembnejših izbir. Občasne pripombe »ah, sej potem se pa ne bo želela vozit notri« so mi šle skozi eno uho notri in skozi drugo ven. In veste kaj, na Rubi uživa v vozičku! Do tretjega meseca je med vožnjo v vozičku spala ure in ure, sedaj pri dopolnjenih petih mesecih so njeni spanci skrajšani na približno 30 minut, a v vozičku še vedno uživa. Mislim, da tudi po zaslugi dobre izbire. V vožnji in uporabi pa uživava tudi midva z Janom, kar pa tudi ni zanemarljiv podatek. Skratka, z izbiro vozička ne bi mogla biti bolj zadovoljna in sedaj, ko sem ga tudi že dodobra stestirala, vam lahko glavne karakteristike oziroma prednosti na kratko predstavim tudi tu.

Naše želje in prioritete so zagotovo različne tudi pri izbiri vozička. Sama verjamem, da je danes na trgu nemalo res dobrih izbir, ponudba je danes v letu 2020 zares pestra. Širši nabor potencialnih kandidatov sem jaz najprej naredila doma z brskanjem po spletu, povprašala za mnenja prijateljice (nekaj vozičkov sem imela priložnost tudi že videti in nekatere celo za kratek čas voziti), nato pa s seznamom 5ih vozičkov odšla po trgovinah, kjer sva jih nato z Janom primerjala in enega za drugim črtala iz seznama. Najbolj naju je prepričal Cybex Priam, ki sva si ga dodobra ogledala v Babycentru. Zakaj, si lahko prebereš spodaj.

Gre za prostoren voziček, ki ni prevelik.

Velikost vozička je sicer stvar preferenc posameznika, a ker nimava prav veliko prostora v stanovanju (voziček je parkiran na hodniku najinega stanovanja), sva vedela, da prevelikega oziroma preglomaznega vozička ne moreva imeti. Vseeno pa nisva želela žrtvovati velikosti košare in športnega dela. Nisem si želela, da bi bila prisiljena otroka prekmalu prestaviti v športni del (pa četudi se poleže), ker bi košaro prerastel. Košara Cybex Priam je med bolj prostornimi – tako v dolžino kot tudi širino. Prav tako lahko zaščitni del pri glavi odstraniš in tako pridobiš še dodaten centimeter ali dva. Košara je med drugim tudi preverjeno primerna in varna za spanje. No, ne glede na vse, zgodilo se je, da sem rodila nekoliko bolj drobno deklico, ki je gibalno izredno napredna, tako da se bomo v športni del vozička zagotovo preselili prej, kot ga bo prerastla. Priročna je tudi spodnja košara, v katero lahko pospravim previjalno torbo, nakupe ali kaj tretjega.

Cybex Priam je eden redkih vozičkov, ki ima dvojno mrežico – za panoramski razgled in razgled v nebo.

Večina vozičkov ima le klasično zgornjo mrežico za zračenje košare, Cybex Priam pa je eden redkih vozičkov, ki ima tudi dodatno spodnjo mrežico za panoramski razgled (za boljšo predstavo glejte fotke). Nam je to prišlo prav v času, ko so Rubi mučili krčki in se je tako med vožnjo dobro zamotila (dala sem jo na bok, ona pa je veselo opazovala okolico). Prav tako pride boljši razgled prav, ko je dojenček že malo starejši ter bolj radoveden in mu ni več le do pasivnega ležanja v vozičku. Rad bi videl svet in to mu ta košara omogoča. Nekoliko manjkrat nam ta funkcija pride prav sedaj v mrzlih dneh (a vseeno Rubi občasno voziva na trebuščku, če sva res že dolgo zunaj, ona pa pogreša svojo »telovadbo«), meni je to eden res velikih plusov.

Cybex Priam

Materiali so izredno kvalitetni.

Kvaliteta materialov je res izjema in to se vidi že na prvi pogled. Jan (kot uradni tehnični izvidnik otroških vozičkov) je v nekaj minutah s Cybexom rekel: to je to, ne rabiva več gledat (naj dodam, da je bil to 4 voziček od 5ih, ki sva si ga ogledovala). Čeprav jaz takrat še nisem bila povsem prepričana, ker sem želela videti še tistega petega, sem se v hipu vrnila nazaj na Cybex (še dobro, da je bil Babycenter najina zadnja postojanka, kjer sva potem lahko preživela malo več časa in tudi o vsem povprašala svetovalko – tako dobre izkušnje že dolgo nisem imela v slovenski trgovini, izdelke nama je predstavila objektivno in nama pustila, da se popolnoma sama odločiva). Vrhnji tekstil je odporen in nudi zaščito pred vetrom, dežjem in soncem. Ni zvoka po »poceni plastiki«, voziček je dovršen na prvi pogled, nič manj izjemni pa niso detajli. Mi je žal, da voziček nima števca kilometrov, ampak sama lahko rečem, da je po več 100 kilometrih še vedno takšen kot prvi dan. No, bolj umazan, ampak saj veste, kaj sem želela povedati.

Cybex Priam

Kako se zloži v prtljažnik avtomobila?

Cybex Priam je bil v »razredu«, ki sva ga gledala tudi eden od zmagovalcev v zlaganju – tako z vidika praktičnosti (načeloma ga lahko zložiš z eno roko) kot z vidika prostornine. Ko si obsojen še na košaro, sicer nekega optimalnega izkoristka prostora ne moreš pričakovati, a vseeno – ogrodje vozička se enostavno zloži in zasede sorazmerno majhno prostornino (seveda se ne more primerjati s kakšno »marelo«). Velik plus je tudi dejstvo, da se športni del vozička zloži skupaj z ogrodjem (kar bom še pokazala, ko pride čas za to). Voziček ni težak, hkrati pa ima košara res priročno nosilno držalo na vrhu strehice (kar je za moje pojme bistveno bolj praktično kot držalo, ki gre čez sredino košare in ga moraš neprestano umikati, ko dojenčka daješ ven/notri – to mi je potrdilo kar nekaj mamic, ki jih držalo na sredini zelo moti). Sicer lahko ogrodje nosiš na rami – kar je morda pomembna informacija za tiste, ki veste, da boste morda voziček nosili po kakšnih stopnicah. Za boljšo predstavo si lahko pogledate kakšen Instastory video na mojem Instagramu.

Cybex Priam

Višina ročaja je nastavljiva.

Cybex Priam je po višini pozicije košare oziroma športnega dela nekje v povprečju – pozicija ni prenizka in ne previsoka. Tako je idealna izbira za naju z Janom, jaz sem za žensko povprečne višine, on pa je visok. Dodatno lahko višino ročaja seveda prilagajaš.

O izgledu verjetno ne rabim izgubljati besed…

Zame je zagotovo eden najlepših vozičkov na trgu, ponuja pravo razmerje med uporabnostjo in vizualno dovršenostjo. Izbiraš lahko barvo ogrodja (jaz sem izbrala rožnato zlato) in barvo tekstila (naš je Manhattan Grey Plus, torej melirano siv – bodite pozorni na besedo Plus, saj obstaja tudi klasična Manhattan Grey barva, poleg barve Soho Grey). Barvna izbira je torej precej pestra, Cybex pa sicer pogosto pride tudi z dizajnerskim izgledom, ki so ga na primer oblikovali Jeremy Scott in Karolina Kurkova.

Cybex Priam

Vozi se odlično po različnih terenih.

V osnovi bi ga označila za mestni voziček, ki se dobro obnese tudi izven poti. Ena od mojih sledilk na Instagramu mi poroča, da na Dolenjskem redno vozička tudi po gozdni poti, mi smo prevozili kar nekaj kilometrov po makedamu, tudi v klanec. Ima vzmetenje na vseh kolesih, zato je vožnja mehka in udobna. Sicer pa je mogoče dokupiti tudi All-terrain kolesa in celo smuči za po snegu (zamenjava sprednjih gum). Naj dodam, da je mojster Jan v trgovini v hipu preveril zavijanje in po njegovi oceni od preverjenih vozičkov Cybex DALEČ najboljše zavija, torej manevriranje med kakšnimi ozkimi stenami ali regali ne bo problem.

Cybex ponuja tudi morje dodatkov.

Od zamenjave sprednjih gum, do držala za kozarček, pladnja za prigrizke, vreče za noge, mreže proti insektom, pa do ujemajoče se previjalne torbe, dodatne stopničke oziroma »rolke« (za starejše otroke) – vse te dodatke lahko dokupiš. Poleg vozička pa pride že dežna prevleka, ki je res praktična za vozičkanje v dežju ali snegu.

Na Cybexove vozičke se njihove lupinice (avtosedež skupine 0+) tako gladko in enostavno »vsedejo« na klik, da resnično ni primerjava. Najprej dodaš nosilce, nato lupinico. Midva sva izbrala Cybex Cloud Z i-size z bazo, ki se pritrdi na isofix. Glavne prednosti lupinice so predvsem varnost (ki je na vseh testih res visoko ocenjena; dodatna krilca in varnostni indikatorji na bazi k temu še dodatno pripomorejo), inovativni 360° vrtljivi mehanizem (ki omogoča enostavno in praktično jemanje otroka iz avtomobila oziroma v lupinico in vožnjo v obe smeri – vseeno je svetovana in bolj varna namestitev v nasprotni smeri vožnje), kvalitetni materiali (če boste le lahko, preverite na lastne oči), velikost (primerna je vse do velikosti 87 cm oziroma 13 kg – kar je več kot večina lupinic na trgu; prav tako ima nastavek za novorojenčka), velika strehica (ki ščiti pred soncem). Dodaten plus je še dejstvo, da lahko na isto bazo kasneje pritrdiš še avtosedež drugih starostnih skupin (midva imava pri Babycentru že naročen Cybex Sirona Z i-size, v katerega se bo Rubi preselila, ko bo povsem samostojno sedela; naj dodam, da je tudi ta avtosedež med zmagovalci na varnostnih testih).

To so le glavne od karakteristik, ki so naju prepričale pri vozičku Cybex Priam. Kmalu sledi nadgradnja oziroma zamenjava košare za športni del, tako da drugi del mojega poročila pride na vrsto čez kakšen mesec ali dva. Do takrat pa poročam o naših vozičarskih dogodivščinah na Instagramu @ajdasitar.

Cybex Priam

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.